Çocuklarla açık alanda ve harika bir doğa da felsefe atölyesi yapmak beni bir yandan heyecanlandırırken bir yandan da bu kadar uyarıcının olduğu bir ortamda dikkatlerini soruşturduğumuz kavramlara verebilecekler mi diye de endişelendim. Fakat bütün endişem boşa çıktı. Farklı yaş grupları olmasına rağmen tüm dikkatlerini soruşturmaya verdiler. Beklediğimizin üstünde katılımcı olması da soruşturmayı zenginleştirdi. Permakamp’da çocuklarla Platon’un devlet kitabından mitolojik diyebileceğimiz bir hikaye üzerinden “iyi” ve “kötü” kavramlarını tartıştık. İnsanın görünmezlik yüzüğüne sahip olduğu sürece iyi kalıp kalamayacağını sorguladık. Adil bir toplumun kurulabilmesi için, ceza, yaptırım gibi engeller olmasa da yine iyi olanı mı tercih ederdik? sorusunu tartıştık. Bu sorular bizi ister istemez “insan doğası”na götürdü. İnterraktif bir grup çalışması ile de soruşturmamızı bitirdik.
Çocukların özellikle doğa da kavramsal çalışmalara bu kadar iyi odaklanabilmesi tekrar okul, sınıf ve eğitim konularını zihnimde sorgulamama neden oldu. Doğru bir uyaran ile karşılaştıklarında düşünme süreçleri başlıyor. Üstelik permakamp gibi doğasever kollektif ruhların elinden çıkmış ortamlar çocuklara sunulduğunda zihinleri rahatlıyor ve bilişsel süreçleri hızlanıyor.
Başta Güneş arkadaşıma ve tüm permakamp ailesine doğayı, çocukları, felsefeyi buluşturdukları ve hem çocukların hem de benim gelişim sürecimize katkıda bulundukları için çok teşekküre ediyorum. Permakamp’da çocuklar ile beraber düşünmek, sorgulamak, eğlenmekten çok keyif aldım.
Sevgiler
Çocuklar için felsefe(P4C) eğitmeni
Feray Orman