Çocuklarla kerpiç ev yaptık, solucanlara ve solucan kompostuna baktık büyüklerlede yaralanmalarda, böcek sokmalarında bitkisel yağlardan nasıl faydalanabiliriz bunları konuştuk. Bu hafta sonu misafirlerimiz pek bahçede çalışmaya gönül koymadılar ama bezelye ve bakla hasadına zevkle katıldılar.
Pazar günü öğlen menümüzde bizim baklamız ve bezelyemiz vardı. Biz tadına doyamadık. Tabak tabak yedik. Biz ekip hasat etiğimiz için mi yoksa gerecekten mi lezzetli tarafsız olmak çok zor doğrusu.
Sebze yataklarımıza damla sulama borularını döşedik. İki sebze yatağı daha hazırladık. Yetişmez artık dediğim halde yine de kasalara attığım domates tohumları hızla büyüyüp serpildiler de sebze yataklarına şaşırttık bile. Ayrıca bu sene tüm fidelerimiz kendimiz büyüttük tohumdan seramızda. Çok gururlanıyoruz bu durumla doğrusu. Neler mi var sebze yataklarında; salatalık, yazlık kabak, kışlık kabak, Yedikule marulu, kıvırcık, patlıcan ve domates. Mısır, patates, soğan da cabası. Henüz biberler ve fesleğenler serada büyümekteler. Bu sene bir türlü biber tohumlarını yeterince mutlu edemedim. Anca 8-9 tane falan fide var. Bir de fesleğenleri tohumdan büyütmek çok zormuş. Neyse ki fesleğenlerden de 7-8 fide var. Latin çiçekleri ve peygamber çiçekleri de boy gösterdiler bakalım... Ama su kabaklarını çıkaramadım bir türlü. Neyi yanlış yapıyorum kim bilir? Fasulyeleri de atacağım toprağa bu ara.
Sonunda siyez buğdaylarımız başak verdiler çok şükür.
Baklamız bezelyemizin bereketi yerinde.
Cumartesi akşamüzeri gecen iki sene buğday ektiğimiz bu yıl nadasa bıraktığımız bölüme doğru bir yürüyüş yaptım. Neler yok ki... gecen seneden yere düşen buğdaylardan çoğalmış taze başaklar, üçgüller, fiğler, sığır dili namı diğer hodan, sarı kantaron ve daha adını bilmediğim öğrenmeye çalıştığım nicesi...
Artık sebze yatakları hariç her yeri bıraktık her yer yeşil ve her yer çeşit çeşit çiçek böcek. Sebze yataklarının çevresini biraz temizliyoruz o kadar. Ne gereksiz yere olduk olmadık her yeri çapalıyormuşuz hem yorgunluk hem büyük bir yoksunlukmuş. Gerçek anlamda biyo-çeşitliliği şimdi idrak etmeye başlıyorum. Gözüme yaban görünen karmaşık görünen yaban otları doğal denge için aslında nasıl da gerekli. Doğada gereksiz hiç bir şey yok hepsinin bir görevi var. Yeterki sen bırakmayı bil. Sebze yataklarının çevresinde bıraktığımız yaban alanlara komşu gelen böcekler zararlılarla beslenen yararlı dostlar aslında. Tanıyacak öğrenecek ne çok şey var arazide... Ve yapacak ne çok iş J
Güneş Savaş